A kultúra és az oktatás négy éve (2010-2014) – A Humán Platform Watchdog első jelentése

 

A Humán Platform Watchdog projektjének célja a humán területek történéseinek, szakpolitikai eseményeinek nyomon követése, ideértve a mindenkori kormányzat intézkedéseit, a szakmai közösség kezdeményezéseit, valamint egyéb, a szakpolitikát befolyásoló fejlemények bemutatása. Monitorozni akarjuk, mi történik a Humán ágazatokban, ezért is kapta a Watchdog nevet a projekt.

A Humán Platform Watchdogot azért indítottuk el, mert hiszünk a szakmai párbeszédben, hiszünk abban, hogy a szakmai kérdésekről folyó vitáknak kizárólag a szisztematikusan összegyűjtött, valós adatokra építő tudás lehet az alapja.

E célok elérésének egyik eszköze egy olyan nyilvános, közcélú adatbázis létrehozása, amely az összes fontosabb történést tartalmazza, egy-egy, a humán területhez tartozó ágazatban. Egy ilyen adatbázis azért is fontos, mert lehetőséget ad arra, hogy felismerjük a területeken átívelő hosszú távú folyamatokat, felismerjük mi az, amit újra kell alkotnunk, amit meg kell tartanunk, és amit meg kell akadályoznunk.

A Humán Platform Watchdog első jelentésében a kultúra és az oktatás elismert szakemberei gyűjtötték össze az elmúlt négy évben az előadó-művészet, a felsőoktatás, az irodalom, a képzőművészet, a közgyűjtemények, a közoktatás, a szakképzés, a film, a felnőttképzés területeit érintő legfontosabb eseményeit: kormányzati, törvényhozói döntéseket, szakmai egyeztetéseket és botrányokat, demonstrációkat, emblematikus megnyilvánulásokat, vagyis olyan eseményeket, amelyek befolyásolták az ágazatok dolgozóinak életét, csakúgy, mint a szélesebb társadalomét. Ezekből a történésekből létrehoztunk egy nyilvános adatbázist, és minden témakörben született egy összefoglaló cikk, amely összegzi az adott területen zajlott eseményeket az elmúlt négy évben.

A Humán Platform Watchdog nem egyszeri projekt. Elindult a szociális ágazatok és az egészségügy monitorozása is, így a közeljövőben a Humán Platform által lefedett minden területre kiterjesztjük a watchdog-tevékenységet.

A következő három napban a Humán Platform blogján nyolc bejegyzésben tekintjük át, hogy mi történt az elmúlt négy évben a kultúra és az oktatás területein. A Humán Platform weboldalán elérhető nyilvános adatbázisban pedig kronologikusan, szakmai részterületek és címkék szintjéig lebontva böngészhetnek az érdeklődők az elmúlt négy év történéseiben.

Köszönjük, hogy használják az adatbázisunkat, és tovább adják a hírét!

A Humán Platform stábja