Helyben, Közösen!

Beküldő szervezet: Ferencvárosi Közösségi Alapítvány


Azt látjuk, hogy sokan úgy gondolják, hogy a környezetük, lakóhelyük, sőt a közérzetük, biztonságuk és boldogságuk mind olyan adottságok, amelyhez leginkább alkalmazkodni lehet csak, de azok nem alakíthatóak, változtathatók. Várnak az önkormányzatra, az államra, vagy a sült galambra. A civil szervezetek jelentős része folyamatos és súlyos forráshiánnyal küzd, és bár egyre többen ismerik fel, hogy a korábban kitaposottnak hitt utak már nem járhatóak számukra, mégsem képesek kilépni ebből a kiszolgáltatott szerepből. Sok szervezet megszűnik, vagy arra kényszerül, hogy az igazán nagyszerű társadalmi innovációját lebutítsa szerény anyagi lehetőségeihez. Az önkormányzatok sokszor átpolitizált döntéseket hoznak, a közösségi tervezés- és döntéshozatal fáradtságos, sokrétű és időt igénylő folyamatai nem népszerűek, és főleg nem meghatározóak a gyakorlatban. Ugyanakkor a döntéshozókat is frusztrálja, ha minden helyi probléma megoldását tőle várják, s minden megoldatlan kérdés felelőssége őket terheli. És még a forprofit szcéna társadalmilag érzékeny és felelős képviselői – helyi vállalkozók, multik – is gyakorta bizalmatlanok és tanácstalanok, vagy elefántcsonttornyukból távcsövön át pásztázzák a terepet, hogy vajon kinek, mire, hova kellene el a segítség?

A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány (FKA) célja az, hogy helyi civil (egyéni és szervezeti) kezdeményezéseket, helyi forrásokból támogasson. Ezt a közösségi adományozás jó gyakorlatainak népszerűsítésével, a nemzetközileg már sikerre vitt módszerek adaptálásával, új technikák kikísérletezésével, és a helyi szereplők közti kapcsolat javításával, közvetlenebbé tételével, a kommunikáció segítésével szeretnénk elérni. Valamennyi tevékenységünk és programunk azt szolgálja, hogy az adományozásban résztvevő támogató-támogatott viszonyát minél emberközelibbé tegyük. Egyszerre vagyunk támogatásgyűjtő, támogatásosztó és közösségfejlesztő szervezet. Olyan kurátorok hozták létre és működtetik azóta is aktívan az FKA-t, akik valamennyien kerületi kötődésűek, itt lakó és dolgozó civil aktivisták, területfejlesztő szakember, lakótelepi nyugdíjas, helyi multicég munkatársa, gazdasági szakember, művész. Pártpolitikától és önkormányzattól függetlenül, átláthatóan dolgozunk.

 

infografika 3 HP_JAV

 

Négy elkülönített pénzalapot hoztunk létre: Gyermekalap, Közterek Alap, Belső-Ferencvárosért Alap és József Attila-lakótelepért Alap. Amint összegyűlik valamelyik alapba egymillió forint, pályázatot írunk ki, a támogatásról a kurátorok és az adományozók közösen döntenek. 2014-ben először, négy kerületi programot tudtuk támogatni a Gyermekalapból. Minden tevékenységünk és programunk három alapérték mentén alakul: Személyesség, Közös felelősségvállalás és Közösségi élmény. Abból indulunk ki, hogy a közösségben mindenki képes lehet adni: ötletet, élményt, időt, figyelmet, munkát, pénzt.

A hagyományos, tavaszi Ferencvárosi „Aput a Kapuba” Kupán helyi vállalkozók pénzdíjjal jutalmazzák a diák csapatokat, mialatt közösségi bolhapiaccal várjuk a környékbelieket. Az Igyon egy szódát Ferencvárosért! programunkban helyi kávéházak és éttermek támogatják az alapítványt, a náluk elfogyasztott szóda árából. Műsoros jótékonysági esteket szervezünk, kifejezetten helyi vállalkozások profiljára építve. A Ferencvárosi Sütiflottát olyan kerületben élő, dolgozó és sütni szerető civilek hozták létre, akik házi készítésű finomságaikkal gyűjtenek adományt céljainkra, kerületi cégeknél. Az FKA 100 Barátjaként Ferencvároshoz kötődő magánszemélyek és cégek, öt-tízezer forinttal támogatják havonta az FKA munkáját. Közösségfejlesztő programok között népszerű a kisgyerekes családoknak szóló Szelíd Motorosok Találkozója, a karácsonyváró időszak Élménykalendárium programjában kerületi intézmények, üzletek ajándékoznak élményt az itt lakóknak.