A közmunkás is dolgozik, jár neki a minimálbér!

Beküldő szervezet: Közmunkás Mozgalom a Jövőért


2011 óta a betanított munkát végző közfoglalkoztatottak fizetése nem éri el a minimálbért. Ez diszkriminációt és esetenként bérfeszültséget jelent a dolgozók között. Éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy emeljék meg a legkisebb garantált közfoglalkoztatási bért a mindenkori minimálbér szintjére. Másik megoldás lehet, ha egységes Erzsébet-utalványozási gyakorlattal érik el, hogy a juttatások összeértéke ne legyen kisebb, mint a minimálbér. A foglalkoztatási szakemberek szerint ennek hátrányos motivációs hatása lenne a munkavállalók elhelyezkedésére, de a Közmunkás Mozgalom a Jövőért szerint aki munkát végez, annak jár a minimálbér (ami így is messze elmarad a létminimumtól).

“Hát összességében véve elégedett vagyok, mert azért látom azt, hogy mit csináltunk. Látom azt, hogy sokkal jobb lesz, szebb lesz a falu, és azért én is benne vagyok ebben, hogy a falu szebb lett.” – férfi, kistelepülés

A szervezet a szerződéskötessel kapcsolatban megállapítja, hogy jelenleg embertelenek a kizárási feltételek, illetve, hogy nem járjon rendes szabadság a közfoglalkoztatottaknak is. Illetve javaslatot tesz arra, hogy a jövőben csak olyan munkát lehessen végezni, ami valóban a szerződésben áll, valamint járjon kedvezményes bérlet a közmunkásoknak!

 

 

A munkavégzéshez elengedhetetlen, hogy legyenek megfelelő munkaeszközök (munkaruha, stb.) és szolgáltatások (pl. öltöző), illetve közterületi munka esetén járjon védőital a dolgozóknak. Szükségesnek tartjuk továbba azt a változtatást, miszerint a jövőben a veszélyes hulladékok (fekália, használt IV fecskendők, stb.) gyűjtését megfelelő felszereléssel és képzettséggel rendelkező emberek végezzék és veszélyes körülmények között végzett munkát (úttesten takarítás) csak megfelelő védőfelszerelésekkel lehessen elvégezni.

“Hajsampont vettem ma is, és nem luxus ezen az áron. Nagyon szeretem, ha van otthon hajlakk, ami tényleg olyan kis alapvető semmiség, de ez engem mindig boldoggá tesz. Hát ez a testi higiéniához hozzátartozik: Nincs álmom, mert tudom, hogy nincs értelme álmodni, amit elérhetek, ennyi.” – nő, város

Elvárjuk továbbá a nem megalázó bánásmódot. A kormány kommunikációját a munkanélküliekről jelenleg nem tartjuk megfelelőnek. Az ugyanis, hogy a Belügyminisztérium foglalkozik a témával erősíti a megbélyegezettség érzését, olyan hatást kelt, mintha büntetésként tekintenének a közfoglalkoztatásra. E helyett szerencsésebb lenne, ha egy szakmailag felkészült testület látná el ezt a feladatot.

 “Mint a katonaságnál, hogy ne baj, ha kocka, akkor gurítsuk, ha gömbölyű, akkor meg tegük arrébb, mert valaki ezt mondta. (…) Csak névlegesen tegyük-vegyük.” – férfi, város

Szeretnénk továbbá hangsúlyozni, hogy jelenleg nem látunk kiutat a közmunkából. Fontosnak tartanánk, hogy képzések és munkahelyteremtés útján, valamint ezekhez kapcsolódó szakmai gyakorlati program segítségével munkatapasztalattal léphessenek tovább a szabad munkaerőpiacra.

 


Az idézetek forrása: A közfoglalkoztatási csapda, Magyar Szegénységellenes Hálózat, Budapest, 2014

A Város Mindenkié – Közmunkás Mozgalom a jövőért közös piknik

Jogi tájékoztató: Amit minden közmunkásnak tudnia kell

Pártok közfoglalkoztatással kapcsolatos tervei – sajtóközlemény a 2014-es országgyűlési választások előtt

A Közmunkás Mozgalom a Jövőért stratégiája

A KMJ véleménye az alapjöveddelemről